Het is verboden om ’s nachts een foto van de Eiffeltoren te maken

Op stockfoto websites vind je bijna nooit een foto van de Eiffeltoren in het donker en dat terwijl de verlichte Eiffeltoren een prachtig plaatje is. Hoe dit komt? De Eiffeltoren is auteursrechtelijk beschermd wanneer de lampjes aanstaan.

De auteursrechtwetgeving van de Europese Unie stelt dat een artistiek werk (bijvoorbeeld een foto, video, maar ook een gebouw) tijdens de levensduur van de maker, plus nog eens 70 jaar, worden beschermd. De meeste landen hebben een “freedom of panorama” -wetgeving, waarmee je een skyline kunt fotograferen en auteursrechtelijk beschermde gebouwen in een opname kunt opnemen. Je mag dus een foto van de Big Ben in Londen nemen, maar niet een geheel nieuwe versie in je achtertuin bouwen zonder inbreuk te maken op het auteursrecht.

Maar de EU staat toe dat landen niet meedoen aan deze vrijheid van panorama-clausule in hun auteursrechtwetten. Frankrijk heeft ervoor gekozen om van deze uitzondering gebruik te maken.

De auteursrechthebbende en de maker van de Eiffeltoren stierf in 1923, dus in 1993 ging het beeld van de Eiffeltoren het publieke domein in. Dat is waarom er in Las Vegas een replica kon worden gebouwd. Maar de lichten werden pas in 1985 geïnstalleerd en aangezien ze als een artistiek werk worden beschouwd, bevinden ze zich ruimschoots binnen hun periode van auteursrechtbescherming.

Overigens is nog nooit iemand naar de rechter gestapt voor het nachtelijk fotograferen van de Eiffeltoren, maar het kan wel. Zeker als je de foto’s op social media deelt kun je maar beter oppassen.